Nieuws uit groep 7/8

woensdag 4 maart 2020

Gastles NS groep 7/8
dinsdag 3 Maart
We hebben uitleg gehad over verschillende treinen. Je hebt de sprinter. Je herkent de sprinter aan de kleuren wit, blauw en geel. Ook heb je de intercity. De intercity herken je aan de kleuren blauw en geel.
Op het perron zie je veel verschillende tekens. Je hebt een ribbellijn, deze helpt blinde en slechtziende mensen naar de juiste plekken op het perron. Ook zijn er tegels met witte strepen. De witte strepen kun je zien als een soort waarschuwingsstreep. Als je over deze streep komt, bestaat de kans dat je meegevoerd kan worden door de wind van de trein. Ook heb je een witte doorgetrokken streep. Deze streep geeft aan dat het perron afloopt. Doordat de streep wit is, zie je de streep altijd ook in het donker.
De trein haalt zijn energie uit de stroomlijn boven de trein.
Voordat de trein kan gaan rijden, checkt de machinist de remmen van de trein. Als de remmen niet werken, mag de trein niet rijden. Als de trein wel wordt goedgekeurd, is deze keuring maar twee uur geldig. Na deze twee uur moeten de remmen opnieuw gecheckt worden.
Een trein rijdt op zijn snelst 350 km per uur, normaal rijdt een trein 140 km per uur. Ook zijn er hoge snelheidstreinen, deze rijden 200 km per uur.
Een trein heeft een lange remweg. Als de trein normaal remt, doet de trein er 1500 meter over voordat de trein stilstaat. Gebruikt hij zijn noodrem dan doet de trein er nog steeds 750 meter over.
De lengte van een trein die je veel ziet is 160 meter en weegt 350 ton.
Er zijn veel gevaren rond spoorwegen hier hebben we ook een filmpje over gekeken. Je moet bijvoorbeeld nooit oversteken als de rode lampen aan zijn. Pas als de lampen uit zijn en de bel uit is, mag je oversteken.

Marno en Stijn

Delen via